Wat is een VRF-systeem?

Een VRF systeem is een klimaatsysteem met 1 buitendeel en 1 leidingcircuit dat wordt vertakt naar meerdere binnendelen, dit kan oplopen tot ca 160 binnendelen.
Anders gezegd, met 1 systeem kunt u meerdere vertrekken apart verwarmen of koelen.
Bij een VRF-installatie kunnen spreekt men over een 2-pijps systeem of een 3- pijps systeem.
2-pijps systeem:
Met deze installatie kunt u meerdere ruimtes verwarmen of koelen. De beperking in dit systeem is dat u niet kunt koelen én verwarmen tegelijk.
Dat brengt ons meteen bij het 3-pijps systeem.
Het voordeel van deze installatie is dat u hiermee kunt koelen en verwarmen tegelijk. Wanneer is dit systeem wenselijk?
Een 3-pijps systeem wordt vaak toegepast in grotere kantoorgebouwen waar zich een noord en zuidgevel bevinden of bijvoorbeeld in hotels.
Onderstaand ziet u de mogelijke binnendelen die gemonteerd kunnen worden op een VRF-systeem. Per ruimte en situatie zal er besproken en bekeken worden welk binnendeel hier het meest voor geschikt is.

 

Hoe werkt een VRF systeem?

Een lucht-luchtwarmtepomp en een VRF-systeem werken volgens hetzelfde principe. Bij een VRF is er één buitendeel, deze wordt vertakt naar meerdere binnendelen. Dit houdt in dat u met één systeem alle verschillende ruimtes kan koelen of verwarmen.

De afgifte van de warmte gebeurt in de meeste gevallen via de lucht. Er kan per ruimte of per kamer een verschillende temperatuur worden ingesteld. Er is ook nog een afgifte mogelijk via de vloerverwarming of via warmtapwater.

 

Wat zijn de voordelen van een VRF-systeem?

  • Het systeem is toe te passen in veel verschillende gebouwen. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen, horeca, winkels, utiliteit, kantoorgebouwen etc. Ons VRF is toe te passen van enkele tot ca. 160 ruimtes. Met het overkoepelende regelsysteem kan de temperatuur per ruimte ingesteld worden.
  • Een zeer belangrijk voordeel is dat het systeem energiezuinig is! Een VRF-systeem haalt voor te koelen en verwarmen 25% uit elektriciteit en 75% van de energie uit de buitenlucht. Van gas of een andere energiebron wordt dus geen gebruikt gemaakt.
  • Doordat een VRF-systeem een goed klimaatsysteem is stijgt het energielabel van het pand. De maandlasten zullen hierdoor een stuk lager uitvallen.
  • Met een VRF-systeem kan zowel verwarmen als koelen, waardoor het systeem zowel voor de zomer als voor de winter perfect is.
  • Uiteraard zorgt een VRF-systeem voor een goed binnenklimaat met verse lucht, wat zal zorgen voor een hogere productiviteit.

 

 

 

VRF units

Klimaatsysteem
Meerdere binnendelen
Koelen
Verwarmen