Stijging gasprijzen 22-07-2022

Door de stijging van de gasprijzen wordt de (hybride) warmtepomp steeds populairder. Op dit moment zijn de gasprijzen al gestegen naar gemiddeld €3,94 euro per m3.
Een warmtepomp is aan mooie alternatieve energiebron. Een warmtepomp heeft niet alleen financiële voordelen, maar is ook milieuvriendelijker.

Om het gasverbruik te verminderen kan er gekozen worden voor een warmtepomp. Een goedkopere oplossing is een airco, waarmee tegenwoordig ook goed verwarmd kan worden.
Als we gaan kijken naar de warmtepomp dan kunnen we kiezen uit een hybride warmtepomp of een full-electric warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp ontstaat op het moment dat de elektrische warmtepomp aan de cv-ketel wordt gekoppeld. Dit systeem werkt dan op zowel gas als stroom. Met een hybride warmtepomp bespaart u gemiddeld zo’n tweederde op uw gasverbruik.
U kunt uw huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten te koud is, heeft u een cv-ketel nodig die bijspringt. Met de cv-ketel verwarmt u dan ook het tapwater. Een hybride warmtepomp wordt binnen 3-4 jaar terugverdiend.

Wat is een all-electric warmtepomp?
Een all-electtric warmtepomp maakt geen gebruik van het gas. Dit wil zeggen dat de warmtepomp zorgt voor aardgasvrij verwarmen van de woning, maar ook het warme water. In de meeste gevallen wordt de warmte die afkomstig is van de warmtepomp opgeslagen in een boiler. Het warme water wordt rechtstreeks uit de boiler getapt. De teruverdientijd van een all-electric warmtepomp ligt hoger dan een hybride warmtepomp. Daarentegen bent u wel volledig van het gas af.

Wist u dat u subsidie krijgt op een warmtepomp?
De ISDE-subsidie bedraagt gemiddeld €2.550,00