Met veel plezier hebben wij een bijdragen mogen leveren aan de verbouwing van de Regiobank Thorn & Administratiekantoor H. Nelissen.
Als EZ klimaattechniek hebben wij een 22kW VRF systeem van Hisense mogen plaatsen. Een VRF-airconditioningsysteem is een systeem dat meerdere ruimtes kan koelen en verwarmen. Er kan per ruimte of per kamer een verschillende temperatuur worden ingesteld.
Door middel van het plaatsen van het VRF systeem is het kantoorpand verduurzaamd en voldoet zij nu aan het Energielabel C. Zoals in het bericht hieronder ook al benoemd is het Energielabel C sinds 1 januari 2023 voor kantoorpanden door het Bouwbesluit verplicht gesteld. De Regiobank Thorn & Administratiekantoor Nelissen hoeven zich hier in ieder geval geen zorgen meer over te maken!
Op ons LinkedIn account kunt u een mooie video bekijken om het project van het begin tot het einde te zien!
Namens EZ klimaattechniek willen wij de Regiobank Thorn & Administratiekantoor H. Nelissen hartelijk bedanken voor het vertrouwen in ons bedrijf en de mogelijkheid die wij hebben gekregen om dit project te realiseren.
In het bouwbesluit van 2012 werd al vastgelegd dat voor kantoorpanden het energielabel C in 2023 verplicht zou gaan worden. Vanaf 1 januari 2023 heeft het Bouwbesluit verboden om een kantoorpand te gebruiken waarbij geen geldig energielabel C aanwezig is. Concreet betekent dit dat uw kantoorpand moet voldoen aan het C label of beter.
Het energielabel C geldt voor de volgende kantoorpanden:
Indien uw kantoorpand niet voldoet aan bovenstaande eisen, dan mag u het pand niet meer als kantoor gebruiken.
U kunt uw energielabel C laten opmaken en registeren. Het is hiervoor van belang om inzicht te krijgen in de functies die aanwezig zijn in uw gebouw en hoe groot deze functies zijn. Door middel van een nulmeting te doen kunt u zien welk energielabel uw kantoorpand nu heeft. De rijksoverheid beschikt over een tool die hierbij hulp kan bieden. Vervolgens bepaalt de EPA – Energieprestatieadvies het energielabel voor uw pand.
Let op, dit valt onder de Energie-investeringsaftrek. U kunt dus als eigenaar premie krijgen voor een energieadvies en de uitvoering van de besparende maatregelen die hier bijhoren! Meer informatie hierover vindt u op de subsidie pagina van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
Als u bovenstaande stappen heeft ondernomen is het belangrijk om de energiebesparende maatregelen zo snel mogelijk uit te voeren, zodat u geen boete riskeert of zelfs een sluiting van uw kantoorpand. Indien u de aanpassingen heeft gedaan is het belangrijk om uw energielabel opnieuw te laten bepalen.
Welke aanpassingen zorgen voor een Energielabel C?
Het energielabel voor uw kantoor kunt u eenvoudig verhogen door middel van een VRF-systeem, ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. Een VRF-systeem is een energiezuinig systeem waarmee met één buitenunit meerdere ruimtes kunnen worden verwarmd of gekoeld. Daarbij komt een VRF-systeem in aanmerking voor energie-investeringsaftrek voor kantoorpanden.
Door de stijging van de gasprijzen wordt de (hybride) warmtepomp steeds populairder. Op dit moment zijn de gasprijzen al gestegen naar gemiddeld €3,94 euro per m3.
Een warmtepomp is aan mooie alternatieve energiebron. Een warmtepomp heeft niet alleen financiële voordelen, maar is ook milieuvriendelijker.
Om het gasverbruik te verminderen kan er gekozen worden voor een warmtepomp. Een goedkopere oplossing is een airco, waarmee tegenwoordig ook goed verwarmd kan worden.
Als we gaan kijken naar de warmtepomp dan kunnen we kiezen uit een hybride warmtepomp of een full-electric warmtepomp.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp ontstaat op het moment dat de elektrische warmtepomp aan de cv-ketel wordt gekoppeld. Dit systeem werkt dan op zowel gas als stroom. Met een hybride warmtepomp bespaart u gemiddeld zo’n tweederde op uw gasverbruik.
U kunt uw huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten te koud is, heeft u een cv-ketel nodig die bijspringt. Met de cv-ketel verwarmt u dan ook het tapwater. Een hybride warmtepomp wordt binnen 3-4 jaar terugverdiend.
Wat is een all-electric warmtepomp?
Een all-electtric warmtepomp maakt geen gebruik van het gas. Dit wil zeggen dat de warmtepomp zorgt voor aardgasvrij verwarmen van de woning, maar ook het warme water. In de meeste gevallen wordt de warmte die afkomstig is van de warmtepomp opgeslagen in een boiler. Het warme water wordt rechtstreeks uit de boiler getapt. De teruverdientijd van een all-electric warmtepomp ligt hoger dan een hybride warmtepomp. Daarentegen bent u wel volledig van het gas af.
Wist u dat u subsidie krijgt op een warmtepomp?
De ISDE-subsidie bedraagt gemiddeld €2.550,00