Heeft uw ventilatiesysteem een onderhoudsbeurt nodig?

Dat realiseren wij graag voor u!

Neem direct contact met ons op.

Een gezonde en comfortabele leefomgeving

Een goed ventilatiesysteem is onmisbaar voor een gezonde en comfortabele leefomgeving.

Ventilatie zorgt ervoor dat er schone en verse lucht in de ruimte komt en dat de vervuilde (stofdeeltjes) en vochtige lucht wordt afgevoerd.

Iedereen kent natuurlijk het begrip ‘’luchten’’, maar dit mag niet verward worden met ventileren.  Bij luchten spreekt men over het openzetten van een raam of deur zodat er frisse lucht de ruimte in komt. Echter is dit helaas niet voldoende om een gezonde leefomgeving te creëren.


Gebalanceerde ventilatie;

Bij gebalanceerde ventilatie is er een gelijkmatige luchtstroom in de ruimte, voorzien van twee ventilatoren. Hierdoor wordt een constante luchtdruk in de woning gehandhaafd.
Een ventilator is voor de toevoer van verse lucht van buiten naar binnen en een ventilator voor de afvoer van de vervuilde lucht van binnen naar buiten.
Bij vochtige ruimtes wordt vervuilde lucht afgezogen en in drogere ruimtes wordt juist verse lucht ingeblazen.

 

 

Ventilatie met warmteterugwinning (WTW):

 

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) is een geavanceerd mechanisch ventilatiesysteem dat gericht is op het maximaliseren van energie-efficiëntie.

Het systeem bestaat uit twee luchtstromen: een verse luchtstroom die van buiten wordt aangevoerd en een afgevoerde luchtstroom vanuit het gebouw.

Een warmtewisselaar in het systeem zorgt ervoor dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse lucht, voordat deze de woning binnenkomt.

 

Voordelen van mechanische ventilatie:

Gebalanceerde ventilatie;
Behoud van een stabiele luchtdruk, wat kan helpen bij het voorkomen van tocht en ongewenste luchtstromen.

Controle over de hoeveelheid verse lucht die de woning binnenkomt, wat essentieel is voor een gezond binnenklimaat.

Vermindering van vochtproblemen en schimmelvorming.


Ventilatie met warmteterugwinning (WTW);

Doordat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen, kan het ventilatiesysteem de verse lucht opwarmen zonder extra energie te verbruiken. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

Handhaving van een gezond binnenklimaat met constante toevoer van verse lucht.

Vermindering van vochtproblemen en schimmelvorming.

Beide vormen zijn ideaal voor goed geïsoleerde gebouwen waar traditionele ventilatiemethoden mogelijk warmteverlies veroorzaken.Onderhoud

Onderhoud is essentieel voor een goed functionerend mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn meerdere belangrijke onderhoudsaspecten:

 

1. Filters reinigen of vervangen:

Regelmatig de filters controleren en schoonmaken, of indien nodig, vervangen. Schone filters zorgen voor een efficiënte luchtstroom en verminderen energieverbruik. Vervang de filters 2 keer per jaar voor het beste resultaat.

 

2. Ventilatorreiniging:

De ventilator en ventilatorbladen kunnen na verloop van tijd stof verzamelen. Reinig deze regelmatig om de prestaties van het systeem te behouden.

 

3. Controle van luchtroosters en leidingen:

Zorg ervoor dat luchtroosters niet geblokkeerd zijn en dat de leidingen vrij zijn van obstakels. Dit helpt bij het handhaven van een goede luchtcirculatie.

 

4. Warmtewisselaar reinigen (voor WTW-systemen):

Bij ventilatiesystemen met warmteterugwinning is het belangrijk om de warmtewisselaar periodiek schoon te maken om de efficiëntie te behouden.

 

5. Controle van bedieningselementen:

Test regelmatig de bedieningselementen en sensoren om er zeker van te zijn dat ze naar behoren functioneren.

 

6. Inspectie op vocht en schimmel:

Controleer regelmatig vochtgevoelige gebieden en zorg ervoor dat er geen tekenen van schimmelvorming zijn.

 

Wij adviseren om elk 2 jaar een klein onderhoud te doen aan uw installatie en elke 5 jaar de complete WTW te laten reinigen.

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van het ventilatiesysteem, verbetert de luchtkwaliteit en zorgt voor een optimale energie-efficiëntie.